نکات خیاطی

اندازه‌گیری در خیاطی

اندازه گیری در خیاطی

اندازه‌گیری نخستین گام در هنر خیاطی و شاید مهم‌ترین آن هست. اگه علاقه دارید خیاط ماهری باشید و لباس‌هایی که می‌دوزید روی تنتون قشنگ باشه به این دقت کنید و بعد از یادگیری حداقل ده نفر با سایزهای مختلف را اندازه بگیرید تا مطمئن شوید که یاد گرفتید.

طرز اندازه‌گیری در خیاطی باید بسیار دقیق و صحیح باشد. الگوی کار شما بر اساس این اندازه‌ها رسم می‌شود و در نهایت خروجی کار شما را این اندازه‌ها تعیین می‌کنند. پس برای داشتن لباسی زیبا همان‌قدر که مراحل رسم الگو و دوخت اهمیت دارد، طرز اندازه‌گیری نیز مهم است. حتی در برخی روش‌ها اگر اندازه‌گیری دقیق باشد می‌توان بدون پرو لباس در مراحل الگو و دوخت کار را پیش برد. در ادامه شما را با روش اندازه‌گیری صحیح در خیاطی آشنا می‌کنیم.

برای یک خیاطی بی‌نقص به اندازه‌های زیر نیاز داریم:

دور کمر

متر را در گودترین قسمت بالاتنه، مطابق شکل، جایی که نوار نخی را بسته‌ایم قرار داده و با یک انگشت زیر متر اندازه می‌گیریم. مطمئن شوید که نوار را درست و صاف روی کمر بسته باشید.

دور سینه

متر را دور بدن و در قسمت سینه به نحوی قرار می‌دهیم که روی برجسته‌ترین قسمت سینه باشد و حتما از زیر بغل گذشته و قسمت پشت و جلو در یک امتداد قرار گیرد. سپس می‌توان به دو روش عمل کرد. در روش اول اندازه را کاملا مماس روی بدن اندازه گرفته و اندازه بدست آمده را به اضافه 5 سانتی متر می‌کنیم. در روش دوم 4 انگشت دست را به‌صورت عمودی روی برجسته‌ترین قسمت سینه قرار داده و متر را از روی آن گذرانده و اندازه می‌گیریم.

دور باسن بزرگ

متر را دور برجسته‌ترین قسمت باسن قرار داده و سپس 4 انگشت آزادی گذاشته (مطابق توضیحات فوق) و اندازه میگیریم. برای افرادی که شکم دارند متر را در قسمت پشت روی برجسته‌ترین قسمت باسن و از جلو روی برجسته‌ترین نقطه شکم (ناف) قرار داده و اندازه می‌گیریم.

قد باسن بزرگ

از خط کمر (جایی که نوار نخی را بستیم) تا برجسته‌ترین قسمت باسن را از قسمت جلو و بصورت کاملا صاف اندازه می‌گیریم. این قد معمولا 18-20 می‌باشد و برای محل اتصال صحیح جیب‌ها مورد توجه است.

دور باسن کوچک

بین کمر و خط باسن بزرگ یعنی حدود ۱۰ سانت پایین تر از خط کمر(تقریبا روی ناف)، خط باسن کوچک است. اگر انگشتان شست را در قسمت پهلو فشار دهید ابتدای استخوان لگن را حس می‌کنید این جا دور باسن کوچک شماست. متر ر ا در همین قسمت دور بدن به صورت مماس قرار داده و اندازه بگیرید. برای لباس‌های مجلسی و اتصال جیب ضروری است.

قد باسن کوچک

همانند اندازه‌گیری قد باسن بزرگ سر دیگر متر را همزمان از کمر تا باسن کوچک قرار داده و قد باسن کوچک مشخص می‌شود. معمولا نصف اندازه قد باسن بزرگ گرفته می‌شود.

دور گردن

متر را در قسمت پشت دقیقا دور گردن و نقطه اتصال گردن به بدن، گرفته و از جلو روی برجستگی استخوان گلو قرار داده و اندازه می‌گیریم.

قد بالا تنه جلو

متر را گودی گردن گذاشته و تا نوار نخی بسته شده دور کمر ادامه داده و اندازه می‌گیریم.

قد بالاتنه پشت

سر متر را روی برجستگی پشت گردن قرار داده و تا نوار نخی بسته شده دور کمر  اندازه می‌گیریم.

سرشانه و قد آستین

متر را در قسمت محل اتصال گردن به بدن قرار داده و تا برجستگی محل اتصال بازو به کتف (استخوان سرشانه) آن را ادامه داده و اندازه می‌گیریم. سپس ادامه داده متر را از زیر آرنج رد کرده و تا مچ می‌کشیم و اندازه را تا آرنج و مچ یادداشت کرده که این اندازه ها قد آستین است.

دقت کنید که حتما اندازه سرشانه دقیق باشد و کوچکتر یا بزرگتر نباشد. برای افرادی که دارای سرشانه افتاده هستند باید میزان افتادگی هم محسوب شده و این افتادگی با گذاشتن اپل زیر لباس جبران می‌گردد.

ارتفاع سینه

سرمتر را در گودی گردن قرار داده و تا نوک سینه اندازه می‌گیریم. دقت کنید که حتما روی برجسته‌ترین نقطه سینه قرار گرفته باشد.

فاصله سینه

این اندازه، فاصله بین دو نوک سینه است. متر را روی یکی از نوک های سینه قرار داده و تا نوک دیگر اندازه می‌گیریم.

کارور جلو

حدود 7-8 سانتی متر پایینتر از گودی گردن و در وسط محل اتصال دو دست به بالا تنه،کارور جلو قرار دارد که اگر دست ها را به سمت جلو خم کنیم میبینیم که در این نقطه‌چین خوردگی در بدن ایجاد می‌شود. سپس این خط را اندازه میگیریم. دقت کنید که هنگام اندازه‌گیری متر را به پهلوها نخوابانده و کاملا به‌صورت صاف اندازه بگیرید. حتما اندازه کارور را دقیق بگیریم. زیرا کارور کوچک بالاتنه را کوچک نشان داده و کارور بزرگ موجب کشیدگی آستین می‌شود.

کارور پشت

حدود 14 سانتی متر پایین تر از برجستگی پشت گردن و در وسط محل اتصال دست به بالا تنه خط کارور پشت قرار دارد. متر را روی این خط قرار داده و با انگشت شست کمی ‌قسمت وسط که فرو رفته‌تر است را به داخل هدایت کرده و اندازه می‌گیریم. این کار باعث می‌شود کمی‌کارور گشادتر باشد تا هنگام کشیده شدن دست به سمت جلو اتصال آستین به بالاتنه کشیده و پاره نشود.

دور حلقه آستین

سر متر را روی استخوان برجسته سر شانه قرار داده از زیر بغل عبور می‌دهیم و دوباره به استخوان سر شانه می‌رسانیم .متر را سفت گرفته و اندازه زده و این اندازه را به اضافه 5 سانتی متر کرده که اندازه نهایی بدست می‌آید.

دور بازو

روی چاق ترین قسمت بازو متر را قرار داده به گونه ای که سر متر در قسمت بالا کمی‌جلوتر قرار گیرد. سپس بصورت سفت اندازه گرفته و آن را به اضافه 1 یا 2 سانتی متر می‌کنیم و اندازه نهایی بدست می‌آید.

کنفورماسیون

سر متر را در پهلو، روی نوار نخی قرار داده از پشت سینه و گردن عبور داده و به سمت مقابل پهلوی جلو روی نوار نخی می‌رسانیم. این اندازه‌گیری برای کنترل الگو و قالب شدن دقیق الگو روی بدن بکار می‌رود. برای لباس های مجلسی حتما باید رعایت شود.

دور مچ

اندازه دور مچ را به اضافه 4 سانتی متر می‌کنیم.

دور مشت

این اندازه برای آستین های لوله ای استفاده می‌شود. دست را مشت کرده و دور برجسته‌ترین قسمت آن را اندازه می‌گیریم.

نکات مهم و کاربردی برای اندازه‌گیری در خیاطی

کاهش خطای اندازه گیری

اگر می‌خواهید در اندازه‌گیری خطای کمتری را داشته باشید، از مشتری خود بخواهید که لباس‌های گشاد و با مدل‌های خاص را درهنگام اندازه‌گیری نپوشد. زیرا این نوع لباس‌ها باعث انحراف متر می‌شود.

بهترین لباس‌هایی که برای اندازه‌گیری صحیح با متر باید پوشید، لباس‌های نخی ساده و کم حجمی‌هستند که حرکت متر بتواند روی آن‌ها ساده و درنهایت هم عدد به دست آمده با کمترین میزان خطا باشد.

اگر قصد دوختن لباس مجلسی را دارید حتما به مشتری خود تاکید کنید لباس زیری که با لباس مجلسی خود می‌خواهند بپوشند در هنگام اندازه‌گیری و پرو های بعدی به تن کنند.

 

خودداری از بی دقتی هنگام گرفتن متر خیاطی

ساده‌ترین عوامل در یک اندازه‌گیری با اصولی صحیح، بسیار باعث افزایش رضایت می‌شود و مهم و حیاتی است. چگونگی گرفتن متر هم یکی از مراحل آموزش دوخت لباس است که یادگیری آن می‌تواند باعث بهبود روش اندازه‌گیری شما شود. برای این‌که دچار چنین مشکلی نشوید، بهتر است که هنگام کار با متر، آن را به شکل اصولی و استاندارد در دستان خود بگیرید و سپس اندازه‌گیری را شروع کنید.

همچنین برای محاسبه اندازه‌های افقی، باید متر را دقیقا موازی با زمین بگیرید تا انحراف کمتری در محاسبه داشته باشید و خطای شما بسیار کاهش پیدا کند. همچنین می‌توانید برای اندازه‌گیری طول، متر را به موازات بازو و یا ساق پا بگیرید.

 

اولویت محاسبه اندازه های اصلی

اغلب افراد فکر می‌کنند که برای اندازه‌گیری باید فقط به مدل لباس توجه نمود. به عنوان مثال اگر مشتری بخواهد شما مانتویی با آستین‌های آزاد را برایش بدوزید و شما هم بدون محاسبه اندازه اصلی بازوها، اندازه نهایی را محاسبه کنید، باید بدانید که این کار اشتباه است و این مورد از روش‌هایی است که با انجام دادن آن، هرگز موفق نمی‌شوید.

تمامی‌مراحل خیاطی از آموزش اندازه‌گیری گرفته تا رسم الگو و آموزش برشکاری الگو دارای اصول و قواعدی است؛ پس بهتر است گام به گام پیش بروید. داشتن اندازه‌های اصلی باعث می‌شود که شما محاسبه‌ای بسیار دقیق و بدون خطا داشته باشید. پس از این‌که اندازه اصلی، می‌توانید میزان گشادی یا بلندی لباس را تعیین کنید. رسم الگو با اصول اولیه و اندازه های اصلی فرد انجام می‌گیرد و بعد با توجه به مدل مد نظر مشتری روی الگوی اصلی طراحی صورت می‌گیرد.

 

استفاده از جدول اندازه گیری

هر شخص ویژگی‌های بدنی متفاوت خود را دارد. به همین دلیل در آموزش خیاطی از اندازه‌های ثابت و الگوهای آماده استفاده نمی‌شود ولی با این وجود گاهی اندازه‌های آماده باعث می‌شود شما بتوانید ساده‌تر مراحل دوخت را پشت سر بگذارید. از مهم‌ترین کاربردهای اندازه‌های ثابت باید به این اشاره کنیم که شما به این صورت می‌توانید مقدار زیادی لباس با سایزهای مختلفی بدوزید و آن‌ها را به صورت آماده بفروشید. در کلی فروشی ها و سری دوزی ها از این اندازه ها استفاده می‌شود. در الگو شخصی دوزی هم شما می‌توانید با توجه به سایز سینه،‌در جدول اندازه‌گیری سایز فرد را انتخاب کنید. سپس الگو اولیه را بکشید و با اندازه‌هایی که از فرد گرفتید آن را شخصی سازی کنید.

 

طی کردن به ترتیب مراحل اندازه گیری

نظم می‌تواند برای انجام هرکاری بسیار موثر باشد. یکی از کارهایی که باید نظم را در آن رعایت کرد مراحل اندازه‌گیری در خیاطی است. مثلا سعی کنید اندازه‌گیری را از بالاتنه افراد شروع کنید و به ترتیب پایین بیایید. دقت کردن به جزئیات کار شما را به یک خیاط حرفه‌ای تر تبدیل خواهد کرد. اندازه‌گیری لباس نقش بسیار مهمی‌در خیاطی دارد و اگر شما اندازه‌گیری را به شکل درست و اصولی انجام ندهید حتما به مشکلی برخورد خواهید کرد، پس این مورد را جدی بگیرید.

در نهایت امیدواریم این مطلب به شما جهت طی کردن مراحل اندازه‌گیری در خیاطی کمک کرده باشد و موجب افزایش توانایی شما در این موضوع شده باشد.

2 دیدگاه در “اندازه‌گیری در خیاطی

  1. مریم گفت:

    خیلی عالی بود ممنون از زحماتتون ❤️🌺

    1. امیررضا صائبی گفت:

      سلامت باشید 🙏🏻
      خوشحالیم از خدمات ما راضی هستید 🌹

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *