خیاطی چیزی شبیه به پخت یک غذای خوشمزه است. اینکه شما از چه مواد غذایی در این غذا استفاده کنید، کاملا به سلیقه و خلاقیت خودتان مربوط میشود. البته در بیشتر اوقات سعی میکنیم که روشهای تجربه شده را تکرار کنیم تا به نتیجه کار مطمئن باشیم. این موضوع درباره خیاطی نیز صدق میکند.
شما ممکن است سبکی منحصر به فرد در خیاطی و الگوکشی داشته باشید و یا اینکه بخواهید روشهای تجربه شده دیگران را امتحان کنید. در این بین میتوانید با به کار بردن الگو و سبک های خیاطی مختلف یک لباس جدید طراحی کنید و از پوشیدن آن لذت ببرید.
خیاطی هم مانند هر هنر دیگری دارای متدهای مختلفی است. همه روشهای خیاطی نقاط ضعف و قوت خودشان را دارند و تفاوت اصلی آن ها در نحوه رسم الگوهاست. همه روشهای رایج از جمله متریک، گرلاوین، مولر و روشهای ایتالیایی و فرانسوی به نوبه خود دقت در دوخت دارند. دقت هر کدام از این متدها بستگی دارد که بخواهد چقدر یک لباس را قالب تن درآورید یا بخواهید ایرادهای اندامی را برطرف کنید.
بهترین متد خیاطی کدام است و بررسی انواع متدهای خیاطی:
متد گرلاوین
متد گرلاوین از قدیمی ترین انواع متد در خیاطی است که الگو کشی در آن بر اساس اندازه دور گردن انجام میشود. در این روش، اندازهگیری تمامی اندامها به صورت دقیق انجام میشود. بنابراین لباسهایی که با استفاده از این متد دوخته میشوند به دلیل اندازهگیری دقیق و دفعات زیاد پرو، ایرادات کمتری خواهند داشت. به کمک اساتید امروزی، با تغیراتی که در این الگو ایجاد کردند، این متد را با بهروز رسانی در حد رقابت با مولر و متریک رساندند و البته نام آنرا به گرلاوین اصلاح شده تغییر دادند
متد خیاطی مولر
متد مولر برگرفته شده از روش خیاطی آلمانی هاست. در واقع چون سایز بدن آلمانی ها و ایرانی ها به هم نزدیک است این متد چند سالی است که وارد ایران شده و در آموزشگاهها و دانشگاهها تدریس میشود و بکار برده میشود. متد مولر پیچیدگی و ظرافت کمتری دارد و در عین حال بسیار دقیق است. این روش بدلیل رسم الگوهای مختلف در اول کار، دوختی بی نقص و دقیقی را به شما در آخر کار تحویل می دهد که در بسیاری از موارد حتی نیاز به پرو لباس نباشد. می توان گفت این روش یکی از بهترین متدها برای خیاطی میباشد که به همه پیشنهاد میشود.
متد خیاطی ایتالیایی
روشی است که بدون تهیه الگو و مستقیم روی پارچه انجام میشود. روش سایزبندی براساس الگوهای از قبل آماده شده است. یکی از نقاط ضعف این متد در محدود بودن آن است یعنی نسبت به متدهای دیگر جای مانور کمتری دارد اما روش ساده و آسانی میباشد.
متد خیاطی متریک
روشی است که به کمک جدول سایز بندی (۳۶و۳۸و…) می توان الگوی شخص را تهیه کرد. متد متریک نیز بسیار دقیق است اما از آنجایی که ریز محاسبات و دستورالعملهای زیادی دارد کمی دشوار است. در میان تمامی روشها متد سایزبندی آسانترین و متد متریک دقیقترین متدهای خیاطی میباشد.
با این اوصاف خیاطی با متد متریک و مولر در ایران جا افتاده و طرفداران خاص خود را دارد. متد متریک چند سالی است که وارد ایران شده و مخاطبان بسیاری پیدا کرده است و بسیاری از آموزشگاه های خیاطی و حتی دانشگاه ها از این متد برای آموزش استفاده می کنند. شاید بسیاری از افرادی که به دنبال آموزش خیاطی با این متد میروند از محاسبات و فرمول ها هراس داشته یا کمی مردد شده باشند یا رسم الگو را ساده تر و آسانتر بدانند. این نکته را هم در نظر بگیرید که هرچقدر فرمول ها و محاسبات در یک متد و برای دوخت لباس بیشتر باشد، نتیجه ای دقیق تر و دوختی بی نقص تر خواهیم داشت. هرچه زمانی که صرف آماده سازی الگو برای دوخت می کنید به همان اندازه سرعت دوخت شما را بالا می برد پس ناگفته نماند که متد متریک لباسی ظریف و زیبا را به ارمغان می آورد.
متد مولر:
کار خیاطی با روش مولر موجب میشود که الگوی هر لباس درست به اندازه و متناسب با بدن شخص به دست آید. یکی از پرطرفدارترین روشهای خیاطی متد آلمانی مولر است که دلیل این محبوبیت آن در بین خیاطان، اندام آلمانی ها است که بی شباهت به فرم بدن ایرانیان نیست. این شباهتهای ساختاری باعث شده که خیاط های زیادی این روش را برای کار خود برگزینند و حاصل کار آن ها، دوخت لباس هایی بسیار زیبا با استفاده از روش مولر در ترسیم طرح و الگو است. همچنین به دلیل سهولت، ظرافت و عدم پیچیدگی این روش از دیگر متدها، توجه بسیاری از خیاطان به آن جلب شده است.
این روش شامل اندازه گیری، طرح و ترسیم الگو میشود که اساس کار آن به گونه ای است که لباس کاملا اندازه شخص باشد به طوری که در اکثر اوقات دیگر نیازی به پرو آن نخواهید داشت. تمامی خیاطان و طراحان مد و پوشاک میتوانند از روش مولر جهت دوختهای صنعتی استفاده کنند. استفاده از این روش در امر خیاطی این امکان را برای افراد مختلف فراهم میکند تا لباسهایی که در مراکز خرید وجود ندارند یا این که موجود هستند، اما سایز اندام آنها نمیشود را طراحی، ترسیم الگو و دوخت نمایند.
ملزومات الگو و دوخت به روش مولر
برای کار خیاطی به روش مولر نیز باید حتما یک سری تجهیزات در اختیار داشته که شامل موارد زیر میشوند:
- شاخص خیاطی
- خط کش پیستوله اشل
- گونیای بزرگ خیاطی
- گونیای اشل
- کاغذ الگو
- قیچی تیز برای کاغذ
- چسپ نواری
- متر خیاطی
- مداد
اندازهگیری در روش مولر
برای این روش اندازهگیری دقیق و اصولی قد کل، دور سینه، دور کمر و دور باسن امری الزامی به حساب میآید. علاوه بر این موارد اصلی، اندازهگیری چند قسمت دیگر نیز به زیبایی لباس کمک میکند و باعث میشود که فرم آن بسیار عالی و چشم نواز شود.
– اندازهگیری بالا تنه پشت ( برجسته ترین نقطه گردن تا خط کمر)
– اندازهگیری قد باسن ( خط کمر تا برجسته ترین نقطه باسن)
– بلندای سینه (از گودی گردن تا برجستگی سینه)
– قد بالاتنه ( از سرشانه تا خط کمر)
– سرشانه ( از گردن تا برجستگی شانه)
– دور مچ ( متر باید حتما به صورت آزادانه از دست خارج شود)
– قد آستین ( دست را به کمر حایل کرده و از برجستگی شانه تا هر قسمتی که قصد دارید آستین قرار بگیرد)
در خیاطی با متد مولر که یکی از محبوب ترین متد های رسم الگوی خیاطی است با گرفتن چهار اندازه اصلی بدن که شامل دور سینه، دور کمر، دور باسن و قد کامل میباشد، آغاز میشود. سایر اندازه های بدن با فرمول های خاصی محاسبه میشود که بسیار دقیق است. این اندازه ها شامل دور باسن، قد بالاتنه و… میباشد. یکی از روش هایی که امروزه برای استفاده از این روش از آن استفاده میشود و به محاسبات کمک میکند، استفاده از برنامهی الگوساز مولر است.
برای اندازهگیری ابتدا باید به صورت تمام قد و بدون کفش کنار دیوار ایستاد و با استفاده از گونیا روی سر با دیوار زاویه قائمه تشکیل داد و سپس از زمین تا نقطه ی به دست آمده را اندازهگیری کرد.
حال نوبت اندازهگیری دور سینه است. برای این کار باید متر را روی کمر، قسمت خط مرکزی قرار داد و سپس از زیر بغل و روی برجستگی های سینه عبور داد و اندازهی مناسب برای لباسهای آزاد تر را به دست آورد این اندازه برای لباسهای چسبان مناسب نمیباشد.
در خیاطی با متد مولر برای اندازهگیری دورکمر، قبل از شروع، توسط یک نوار، روی بدن به شکلی که دستها کنار بدن قرار گرفته و رو به روی خط آرنج و ناف باشد، بسته میشود. سپس باید متر را روی کمر در نقطه وسط قرار داد. سپس از پشت کمر عبور داده تا اندازهی دقیق دور کمر به دست آید.
برای اندازهگیری دور باسن باید متر در نقطه ای در وسط روی خط باسن قرار داد و سپس روی برجسته ترین قسمت پشت عبور داد. نهایتاً برای اندازهگیری قد آستین، باید دستها را به طرف جلو و کمی به حالت خمیده نگه داشته و متر را از گوشه ی گردن روی سر شانه قرار داد. سپس باید متر را از روی آرنج تا مچ دست عبور داده و قد آستین را اندازهگیری کرد و برای به دست آوردن اندازهی نهایی، آن را از اندازهی سرشانه کم می کنیم. همان طور که قبل هم به آن اشاره شد اندازه های دیگه به وسیله فرمول ها به دست میآید.
تمامی اندازه ها را میتوانید از طریق فرمول به دست آورید، اما بهترین روش اندازهگیری جز به جز است.
اگر اندازه ها را به روش استفاده از فرمول به دست میآورید، باید دقت کنید که برخی از اندازه ها مانند دور سینه، کمر و باسن تنها از طریق اندازهگیری به دست میآیند.
در رسم الگو به کارور جلو حتما دقت نمایید.
برای اندازهگیری بلندی لباس از پشت باید حتما از اولین مهره گردن کار خود را آغاز نمایید. فرمول به دست آوردن این اندازه در روش مولر یک چهارم کل قد – ۱ است.
جهت اندازهگیری بلندای حلقه آستین باید سر متر را بر روی اولین مهره گردن قرار داده و تا زیر بغل کیپ ادامه دهید. فرمول به دست آوردن این اندازه در روش مولر، یک دهم دور سینه + ۱۰٫۵ + آزادی است.
برای به دست آوردن اندازه پشت یقه در روش مولر، میتوانید از فرمول یک بیستم دور سینه + ۲ استفاده کنید.
برای به دست آوردن اندازه خط باسن در روش مولر، میتوانید از فرمول بلندی حلقه آستین بدون آزادی + بلندی پشت استفاده کنید.
برای به دست آوردن فاصله بین دو سینه در روش مولر، میتوانید از فرمول یک دهم دور سینه + نیم استفاده کنید.
برای به دست آوردن مرکز سینه باید بلندای سینه را اندازه بگیرید، زیرا با آن هم اندازه است. همچنین این میزان را نیز در خیاطی به روش مولر، میتوانید از طریق فرمول یک چهارم دور سینه + ۲ به دست آورید. ( اشخاصی که دور سینه ای با اندازه بزرگتر از ۱۰۰سانتی متر دارند، باید مقدار دقیق آن را از طریق فرمول اندازه دور سینه – ۱۰۰÷ ۱۰+عدد به دست آمده در فرمول فوق، به دست آورید.
برای به دست آوردن کف حلقه ( اندازه کاور جلو تا پشت) باید از فرمول یک هشتم دور سینه + یک پنجم + آزادی لازم استفاده نمایید.
از این متد برای دوخت انواع لباس استفاده میشود که در مقالات بعدی به صورت موردی به سراغ آنها نیز خواهیم رفت، امیدواریم که از خواندن این مقاله لذت برده باشید.